1:1 iPad på 6 skoler

ipadKarmøy kommune har investert i iPader med 1:1 dekning på 6 skoler: Kolnes skole, Norheim skole, Håvik skole, Eide skole, Ådland skole og Vågen læringssenter .

Målet med satsningen er å styrke elevenes læring. Karmøy kommune ønsker motiverte, nysgjerrige og lærelystne barn som bygger kompetanse for et fremtidig yrkesliv.

For å sikre god implementering har kommunen inngått et samarbeid med RIKT. RIKT har erfarne pedagoger som skal stå for opplæringen av lærerne og elevene.

Startskuddet for satsningen er 17. august. Da skal lærerne og miljøarbeiderne kurses i to dager i ”Hvordan bruke iPad i læringsarbeidet”. Deretter skal pedagogene fra RIKT rundt på de ulike skolene og modellere bruk av iPad i læringsarbeidet. Utover høsten vil lærerne bli fulgt tett opp av RIKT med bl.a. tre oppfølgingsdager.

RIKT legger til grunn fire veiledende prinsipper for den læringsaktiviteten som skal foregå med hjelp av en iPad:

• Mestre
  • Skape
  • Reflektere
  • Anerkjenne

iPaden vil bli hovedverktøyet til elevene, men på skolen vil det som før være varierte aktiviteter. Barna vil ikke bli sittende statisk foran en skjerm, og iPaden vil ikke erstatte håndskrifta helt.
Begynneropplæringen ved disse skolene vil være preget av at eleven skal skrive seg til lesing. Fra høsten av vil derfor tastaturet være redskapet når 1. klassingene skal lære seg å lese og skrive. Håndskrift skal de lære senere. Ifølge forskning.no har man funnet ut at barn som følger dette opplegget kunne skrive og lese bedre enn jevnaldrende med vanlig undervisning.

NRK har skrevet en artikkel om Finland som fra høsten 2016 faser ut håndskrifta i begynneropplæringa til fordel for tastaturet . Du kan lese den HER.