13 karmøyskoler er i gang med Trivselsprogrammet.

Torsdag 23. februar var elever ved Eide, Grindhaug, Åkra, Sevland og Veavågen skoler i aktivitet i Karmøyhallen. Skolene var representert med vel 100 gutter og jenter som fikk opplæring i å være Trivselsledere på sine skoler. Elevene tok sin opplæring med tilbake på sine skoler for å være aktivitetsledere for sine medelever.

Med Trivselsprogrammet legger Trivselsledere fra 4.-10. trinn til rette for økt aktivitet i storefriminuttene på sine skoler. Over 1200 skoler i Norden deltar i Trivselsprogrammet.
I Norge er det omtrent 200 kommuner som deltar.

Trivselsprogrammets mål er å:

• Gi økt trivsel
  • Gi økt og mer variert aktivitet i friminuttene
  • Gi økt og mer variert aktivitet i undervisningen
  • Bygge vennskap
  •  Forebygge konflikter og mobbing
  • Gi inkluderende, vennlige og respektfulle elever

Kombinert med gode handlingsplaner eller programmer mot mobbing, er målet at Trivselsprogrammet også skal kunne bidra til å redusere mobbing. Skolene oppfordres derfor til å ha egne opplegg for å avdekke og håndtere mobbesaker. I Karmøy deltar 13 skoler.

Trivselslederne fikk en aktiv opplæring i under ledelse av dyktig instruktør, Marielle Kjønås Haarvik, som er tilsatt som kursleder på Vestlandet. Her fikk elevene gjennomgå et variert utvalg av leker og aktiviteter. De fikk tips om hvordan de skal lede aktivitetene og tips om det å være inkluderende, vennlige og respektfulle.

I storefriminuttene bærer Trivselsledere ut utstyr til områder som er avsatt til ulike aktiviteter og leker. Med synlige TL-vester setter de i gang leken, og passer på at alle som vil, får være med. Trivselslederne leder leken, men de skal også være med selv. De passer på at alle følger reglene, og er greie med hverandre. De evaluerer aktivitetene og lekene på jevnlige møter.

Trivselsprogrammet drives etter en nettverksmodell og skoler i geografisk nærhet er i samme nettverk. For hvert nettverk er det en TL-koordinator. Denne har ansvar for å kalle inn til nettverksmøter, og til å sette i gang aktiviteter i nettverket. Nettverket får blant annet to årlige lekekurs for trivselslederne, jevnlige nettverksmøter, tilbud om trivselsseminar, samt aktivitetskurs.

Les mer på http://www.trivselsleder.no/no/HJEM/

Kjell Olav Leirvåg
Kjell Olav startet som lærer på Stangeland ungdomsskole i 1975. I 1984 fikk jeg tilbud om å begynne på Karmøy Pedagogisk Senter som veileder i AV-midler. Da de første datamaskinene dukket opp på skolene i 1985, ble det en naturlig forlengelse av min veiledningstjeneste. Siden tok jeg to halvårsenheter i EDB og IKT. Siden har veiledning i pedagogisk anvendelse av IKT i skoler og barnehager i Karmøy vært mitt hovedarbeidsfelt.
Kjell Olav Leirvåg

Det nyeste fra Kjell Olav Leirvåg (se alle)

IKT i skolen og bruk av Ipader og PCer, nettsider